mocimer2
B
ÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

Tájékoztató az Európai Unió Tagállamaiban megállapított magas patogenitású madárinfluenza esetekről, a megtett intézkedésekről, az állattartókra és további érintettekre vonatkozó tudnivalókról.

 

A 2014. évben az Európai Unió több tagállamában (Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Olaszország) H5N8 altípusú, magas patogenitású madárinfluenzát mutattak ki. Az érintett baromfi-állományok felszámolása megtörtént, az illetékes állategészségügyi hatóságok korlátozó intézkedéseket vezettek be a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A vadmadarak közvetítő szerepe gyanítható, ezért további helyeken is számítani kell a vírus okozta járványkitörésekre.

A madárinfluenza zoonotikus megbetegedés, veszélyeztetheti az emberek egészségét is, ezért szükséges fokozni a biológiai biztonsági intézkedéseket.

Az érintettek elsősorban a baromfi-telepek tulajdonosai, vezetői, dolgozói, továbbá a baromfi-kereskedelemmel, a baromfi-szállítással foglalkozó szervezetek, baromfi-vágóhidak vezetői dolgozói.

A madárinfluenza a házi- illetve vadon élő madarak influenza A vírus okozta betegsége, a legerősebb megbetegítő képessége a H5 és H7 altípusoknak van. A fertőzött állatok a vírust váladékaikkal terjesztik, a fertőzés bekövetkezhet légutakon vagy szájon át a vírust tartalmazó ivóvízzel, takarmánnyal. Gyakran a fertőzött vadmadarak ürülékével szennyezett természetes vizekből jut a házimadarak szervezetébe. Vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házimadarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek, függenek a vírus megbetegítő képességétől, a madár fajától, korától, meglévő betegségeitől, tartási körülményeiktől. Baromfiállományokban kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, folyadékfelvétel csökkenése és a változó mértékű elhullás. Tenyész-és tojótyúkoknál jellemző a tojástermelés visszaesése, lágyhéjú tojások termelése majd a tojástermelés megszűnése, borzolt tollazat, nehézkes légzés, könnyezés, a taréjon, bőrfüggelékeken vizenyős duzzanat, véraláfutások, a bőrön vérzések, és híg hasmenés is jelentkezhet, sok állat elpusztulhat.

Broilercsirkék és pulykák esetében a tünetek gyakran kevésbé szembeötlők, jelentkezhet a fej és a nyak vizenyős duzzanata, légúti-, valamint idegrendszeri tünetek, mint például a nyakmerevség és a végtagok mozgási zavara.

Ludaknál bágyadtság, étvágytalanság és hasmenés jellemző, kacsák lehetnek tünetmenetesek vagy a ludakhoz hasonló tüneteket mutathatnak.

Védekezés a fertőzés behurcolása ellen

Legfontosabb teendő a házibaromfi-telepeken a vírus bekerülésének megakadályozására az általános járványvédelmi szabályok betartása:

                - állományok olyan módú tartása, ami a vadmadarakkal való érintkezést nem teszi lehetővé (istálló folyamatos karbantartása, szellőzőnyílásokon a rácsok, hálók ellenőrzése, stb.);

                - állományok egyszerre ki- és betelepítése, közte alapos istállófertőtlenítés;

                - biztonságos helyről történő ivóvíz- és takarmányellátás;

                - fertőtlenítésen átesett gépjárművek, szállítóeszközök, tálcák és egyéb eszközök telepre történő beengedése;

                - személyi higiénia, kéz- és lábbeli fertőtlenítése, telepi munkaruha / látogatóknak védőruházat

                - az állattartó telepen lévő természetes vizek, belvíz, pocsolyák, mocsarak felszámolása, a takarmány biztonságos, zárt helyen tárolása, a kiszóródás elkerülése, mindez annak érdekében, hogy a telep területét a vadmadarak lehetőleg elkerüljék.

A vadmadarakkal való érintkezés lehetősége miatt a védekezés jóval nehezebb kifutós és szabadtartású rendszerekben. Ezekben a gazdaságokban is törekedni kell a vadmadarak távol tartására (etető- és itatóhely védelme zárt térben való elhelyezéssel vagy egyéb módon történő védelmével).

Teendő a tünetek megjelenése esetén

A madárinfluenza bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség!

Amennyiben az állattartó, illetve telepen dolgozó a fenti tünetek valamelyikét, tehát a baromfin bágyadtságot, étvágytalanságot, tüsszögést, savós orrfolyást, könnyezést, a taréj duzzanatát, bőr alatti vérzéseket, imbolygó mozgást, a tojástermelés visszaesését vagy növekvő elhullási arányt, illetve bármilyen szokatlan tünetet észlel, azonnal értesítse a telepet ellátó szolgáltató állatorvost vagy a helyileg illetékes hatósági állatorvost, aki megteszi a szükséges intézkedéseket az állatok vizsgálatára.

Teendők a madárinfluenza megállapítása esetén

Amennyiben magas patogenitású madárinfluenza kerül kimutatásra, az állategészségügyi hatóság szigorú járványügyi intézkedéseket rendel el.Az érintett telepet a hatósági állatorvos helyi zárlat alá helyezi és a továbbiakban a vonatkozó 143/2007. (XII. 4.) FVM rendelet szabályai szerint kell eljárni: az állatokat kíméletes, vértelen úton le kell ölni, tetemeiket és a telepen fellelhető összes takarmányt, trágyát megfelelő módon ártalmatlanítani kell, az eszközöket, istállót, egyéb felszerelést alaposan fertőtleníteni kell.Az állatok, a takarmány és a megsemmisített eszközök után az állattartó kártalanításban részesülhet, amennyiben kártalanítást kizáró ok nem áll fenn.

Közegészségügyi jelentőség

Az influenzavírusok nagyon változékonyak. A madarakat megbetegítő influenzavírusok egy része megbetegítheti az embereket is. A megelőzés hatékony módszere, ha lehetőség szerint kerüljük a fertőzésre gyanús madarakkal való közvetlen érintkezést, illetve ha a telepi személyzet orrot és szájat takaró maszkban, védőszemüvegben, védőöltözetben gondozza a fenti tünetek valamelyikét mutató állományokat a betegség kizárásáig.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további kérdések merülnek fel, munkatársaim minden szükséges információt, segítséget megadnak a gazdálkodóknak.

Elérhetőségeink:

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság:

76/503-370, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kecskemét Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal

76/503-378, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kalocsa Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal

78/461-867, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiskunhalas Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal

77/520-610, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiskunfélegyháza Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal

76/462-385, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Baja Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal

79/ 542-955, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hívható a NÉBIH Zöld száma is: 06-80-263-244

Kecskemét 2014.12.21. 

                                                                                                           Dr. Drozdik Ferenc

                                                                                                                       igazgató főállatorvos