Pathó Józsefné

Pathó Józsefné Balogh Mária Kelebián született 1930. június 17-én. Nyolc testvére közül ő alegidősebb. Iskoláit Kelebián végezte. 16 éves korától mezőgazdasági munkát végzett a falu akkori szőlősgazdáinál.
Édesanyja a község óvodájának volt a szakácsnője. Klári néni már 1949-ben 19 évesen
besegített neki ebbe a munkába, tőle leste el a főzés tudományát.
1949-50-ig az Erdőgazdaság csemetekertjében dolgozott. 1950-55 között a Községháza
adóhivatalában adminisztrátori feladatokat látott el. Ezekben az években ismerkedett meg a Kelebián határőrként szolgáló pápai fiatalemberrel, kivel életét összekötötte és 42 évig éltek boldog házasságban, melyből két gyermeke született József és Klára. Kelebiáról kitérőként egy évet töltöttek Pápán, majd 1956-ban jöttek vissza. 1963-tól az óvoda konyháján dolgozott konyhalányként, majd munka mellett szakmunkás bizonyítványt szerzett. Szakács mesterséget tanult és nyugdíjba vonulásáig 1985-ig készítette a gyerekeknek a finomabbnál finomabb ételeket.
Ezt követő évei is mozgalmasan teltek, hisz a két fiú unoka –Zoltán és Péter- mellett a két kislány unoka Petra és Gabika gondozását vállalta fel és látja el folyamatosan napjainkban is.
A örökifjú szupernagyi, mindenki Klári mamija minden alkalmat megragad arra, hogy a falu kisebb-nagyobb közösségeinek hasznára legyen. Nyári táborok, farsangi mulatságok főmunkatársa, mi több már országos hírnévre tett szert a falugondnoki találkozón készített lángosával.
Azt mondják, azok a csillagok, amelyeknek esténként látjuk a fényét az égbolton, már rég nem léteznek. A fényt azonban kibocsátották magukból és éppen most érkezett hozzánk és mi is gyönyörködünk benne. Klári néni köszönjük a fényt, amit Tőled kaptunk és kívánjuk, hogy még sokáig ragyogj családod tagjainak és a község lakóinak.