CSSP-E-TANCHAZ-2019-0181

logó1  emmi logo szines 1

 

A Sántha Márta Művelődési Házban 2012 óta heti rendszerességgel tart próbát a település történetében elsőként megalakult magyar néptáncegyüttes a Tavaszi Hérics Néptánccsoport. A táncosok és a művelődési ház is fontosnak tartja, hogy Kelebián minél többen megismerhessék a magyar tájegységek népi kultúráját, hagyományait, néptáncát, népzenéjét és népdalait. A Csoóri Sándor program segítségével elnyert 700.000 forint támogatásból sikerült több alkalmat szerveznünk, melyeken a kelebiai lakosok megismerkedhettek a magyar néptánc alapjaival.

Az tervezett 5 táncházat a korlátozások ellenére sikeresen megvalósítottuk.

Az első alkalomra 2019.10.04-én került sor, ezen a táncházon körülbelül 40 fő vett részt, ami helyi viszonylatban nagyon szép létszámnak tekinthető.

1  2

3

 

A második alkalomra 2020.02.12-én került sor. Ez az alkalom elsősorban gyermekeknek szólt. A fiatalok tánc alapmotívumok mellett megismerkedtek a zenészek által hozott hangszerekkel is. Bár kifejezetten gyermekek részére a vírus helyzet miatt a későbbiekben a támogatásból élőzenés táncházat nem tudtunk tartani, mégis a nagy érdeklődésre való tekintettel több táncházat tartottak a Tavaszi Hérics Tánccsoport tagjai gyermekeknek más programok, például kelebiai táborok alkalmával.

4  5  6

 

A harmadik táncházunk ismét elsősorban felnőttek részvételével bonyolódott 2020.02.28-án.Ezen az alkalmon a vártnál kevesebben jelentek meg, sajnos ekkor már érezhető volt a járvány miatti negatív tendencia.

7  8  9

A negyedik alkalom már az első hullám lecsengése után szabadtéren került megrendezésre 2020.07.31-én. Bár észrevehetően kevesebb volt az érdeklődők száma, mint az első alkalommal, szerencsére ezúttal is csatlakoztak a táncosokhoz új érdeklődők.

10  11

Az utolsó táncházat is szabadtéren valósítottuk meg, a Kiskunhalasi Népdalkör és Citerazenekar közreműködésével elsősorban Dunántúli és Szatmári táncokkal ismerkedhetett meg a kelebiai közösség.

12  13

14 15

Az öt táncház alkalmával a Felső-Bácskai Fiatal Művészekért Kulturális Alapítvány biztosította a tánctanítást. Egykori növendékük Gregus Zsolt  kelebiai Tavaszi Hérics Tánccsoport vezetője. A két szabadtéri táncház alkalmával hangtechnikai szolgáltatást is igénybe vettünk.

A táncházak a várakozásoknak megfelelően nagy sikert arattak Kelebia felnőtt és gyermek lakossága körében is. A résztvevő gyerekek közül többen visszatérő vendégek lettek a kelebiai művelődési ház által szervezett egyéb, a jelen pályázaton kívüli táncházi programokon, valamint 2021 szeptemberében sikerült elindítani egy gyermek néptánccsoportot. A csoport tagjai főleg az általános iskola alsó tagozatából kerültek ki, de felső tagozatos gyermekek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A gyerekek egyelőre alap táncmotívumokkal ismerkednek, ritmusgyakorlatokat, és énekeket tanulnak, de már egyszerű táncokat is kipróbáltak. A csapat állandó létszáma 12 fő, de a végleges létszám a vírushelyzet miatt még nem alakult ki.

A Tavaszi Hérics Tánccsoport tagjainak szakmai fejlődéséhez is nagyban hozzájárultak a táncházak, településünkön még sohasem volt ilyen sok lehetőség élő népzenére táncolni, és ez nagy mértékben segítette spontán tánckészségeik fejlesztését.