FŐOLDAL

JÁRDA ÉS GYALOGÚT ÉPÍTÉSÉNEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

Tájékoztatjuk a Kiskunhalasi Járáshoz tartozó települések lakosságát, hogy a közterületen történő járda (és gyalogút) építés engedélyezése a Kiskunhalasi Járási Hivatal Hatósági Osztályán (Kiskunhalas, Köztársaság u. 1. ) történik.

Engedélyköteles tevékenység: a járdák, gyalogutak és azok műtárgyai építése, fennmaradása és megszüntetése (elbontása).

Amennyiben az építtető (ingatlan tulajdonos) az ingatlana előtti közterületen még nem rendelkezik épített szilárd burkolatú járdával, az esetben útügyi építési engedély iránti kérelmet kell benyújtania.

Az építési engedély a jogosult szaktervező által elkészített - a vonatkozó szakmai jogszabályokban meghatározott tartalmú - tervdokumentációval nyújtható be, amelyhez a tervező beszerzi az érintett közműszolgáltatók és szakhatóságok hozzájáruló nyilatkozatait.

Az engedélyezés a benyújtott tervdokumentáció záradékolásával, a közműszolgáltatók és szakhatóságok és közútkezelő kikötéseinek figyelembe vételével történik.

Az engedélyezési eljárásra rendelkezésre álló ügyintézési határidő 60 nap, mely indokolt esetben egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható.

Az építési munka megkezdését az engedélyező hatóságnál be kell jelenteni. Az elkészült járda műszaki átadás-átvétele után annak forgalomba helyezését is kérnie kell az építtetőnek.

Nem kell engedélyt kérnie az építtetőnek amennyiben az ingatlana előtt már meglévő járdát (gyalogutat) szeretné felújítani, korszerűsíteni.

Ez esetben elegendő írásban bejelentést tenni a hatósági osztályon, a felújítási munka megkezdése előtt két héttel.

A bejelentésnek tartalmaznia kell az építtető nevét, az ingatlan címét, a járdafelújítás megkezdésének tervezett idejét, a járda hosszát és a burkolat megjelölését, valamint – amennyiben ismert – a kivitelező nevét.

Az eljáró ügyintéző a helyszíni szemle alkalmával meggyőződik a bejelentésben foglaltak valódiságáról, és a felújítás megtörténtéről.

Eljárási díj:

     1. Járda, gyalogút építésének engedélyezése

  1. 1000 m - 16.400 Ft

     2. Járda, gyalogút forgalomba helyezésének engedélyezése

  1. 1000 m - 8.200 Ft

A járdafelújítás bejelentését eljárási költség nem terheli.

Az ügyintézéssel kapcsolatos további tájékoztatás kérhető:
Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunhalasi Járási Hivatalának Hatósági Osztálya
6400 Kiskunhalas, Köztársaság u. 1.

E-mail.: hatosagi.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Tel.: 77/525-014; 77/525-010;
Ügyintéző: dr. Farkas Diana szabálysértési üi., Gárgyán Istvánné hatósági osztályvezető