Meridián Központ

A meridián tornagyakorlatokról azt fontos érteni, hogy ezek a gyakorlatok nem energia fogyasztó, hanem energiát adó, energiát  termelő gyakorlatok. Csak azért , mert valamelyik gyakorlatot olyan sebességgel, pontosan olyan szögből, olyan mozdulattal csináljuk, ez végett lesz energiát adó gyakorlat.
Akkor, amikor az ember végig dolgozott egy napot, éppen eleget mozgott, már úgy érzi további mozgásra nincs szüksége. Igen valóban olyan mozdulatokra már nincs szüksége, de a meridián torna mozgása kicsit más és ez a kicsit más már energiát adó mozgás lesz.

A meridián rendszerünk úgy van felépítve, hogy behálózza az egész testet, benne a csi áramlik és ez elektromágnesesség. Amikor megfelelő formában, megfelelő szögben keresztezzük az elektromágneses vonalakat, akkor áram fejlődik. Ez az a bizonyos áram az, amelyre szüksége van az emberi szervezetnek, ahhoz, hogy hasznosítani tudja az élelmiszert, amit elfogyasztunk, ahhoz, hogy a sejtmunka tökéletes lehessen.
Ez a nagyon nagy dolog - ha sikerül az embernek megérteni az elméleti részt, mert amikor pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk, akkor nem nehéz azt a negyed órát, vagy 20-30 percet rá áldozni a meridián gyakorlatokra, azokra a bizonyos tornagyakorlatokra.
Természetesen minden ember egy külön egyed, tehát minden ember részére célszerű és fontos olyan gyakorlatokat szabni, ami az ő pillanatnyi egészségi állapotához a legjobb.

Ez azt jelenti, hogy akkor amikor a professzor úr azt tanítja a meridián gyakorlatokról, hogy betegségek elkerüléséhez, vagy betegségek könnyebb gyógyulásához vezetnek,- ugyan akkor figyelembe kell venni a pillanatnyi esetleges betegség jelenlétét és annak tudatában megszabni a gyakorlatokat.
Ezt úgy kell értelmezni, hogy 2-3-5 ember ugyan azon gyakorlatokat végezheti pozitív eredménnyel, de a 6.-7.-8. embernek már másra van szüksége.

Ez a lényege a torna elméletének. Beszélgetni és kérdezni kell róla, mert ha valamelyik gyakorlatot úgy végezzük, ahogy nekünk nem a legideálisabb, akkor természetesen nehezünkre esik.
Viszont bizonyított tény, hogy komoly betegségek elkerülését, vagy a kigyógyulás folyamatát segítheti a meridián torna. Pusztán a torna, orvosi beavatkozás nélkül.
Pl. A cukorbetegségből való kilábalás, vagy komoly májproblémák, vagy  légúti panaszoktól való megszabaduláshoz vezethet némely tornagyakorlat.

De valamit valamiért…komoly elhatározás kell a gyakorlatok precíz végzéséhez, érdemes időt áldozni és teljes figyelemmel tornázni. A gyakorlatoknak személyre szabottaknak kell lenniük, ezt mindenkivel külön szeretném megbeszélni. Bizonyos időközönként változtatásra is van szükség. Személyre szabottan – ez a lényeg!

Pl. Sokan azt gondolják, magas vérnyomás esetén a tornával csak nehezít problémáin, de a testre, egyénre szabott gyakorlatok itt is segíthetnek.
Továbbiakban a stresszoldó gyakorlatokat szeretném kiemelni a többi gyakorlat közül, mint ami egy kicsit fontosabb, talán a legfontosabb a gyakorlatok között. Napjainkat a stressz alatt lévő élet jellemzi. Mit is okoz ez bennünk?  Ezt egy természetből hozott hasonlattal mutatnám be.

A baromfi udvar felett megjelenik egy ragadozó madár, a szárnyasok között riadalom és bénulás jelentkezik egyszerre. Így működnek sejtjeink is,- ahhoz hogy a sejtjeinkben végbe mehessenek a bonyolult vegyi folyamatok stressz nélküli élet kell.
Stresszoldással ezért foglalkozik Xiang professzor és ezért foglalkozunk mi is kiemelten ezzel a témával.
Az eddigi ismereteinket számba véve tudjuk, hogy a hasi légzés harmonizáló gyakorlat. A tornagyakorlatok a meridián működést serkentik /pontosabban a csinek működése serkentődik a meridiánokban /. A stressz oldó gyakorlatok, pedig az alapvető sejtmunkát teszik lehetővé.

Ennek sok szép, kellemes „mellékhatása” van ezért nagyon érdemes odafigyelni e tevékenységre.
A stresszoldás szebbé, fiatalabbá teszi az embert.
Van egy kevésbé látványos, ámbár nagyon fontos pozitív hatás, hogy az emésztőrendszert egyensúlyba hozza. Segítség lehet esetleges aranyér problémákra is.

Összegezve a stresszoldó gyakorlatok az összes belszervünkre és idegrendszerünkre jó hatást gyakorolnak, harmonizálnak.
Érteni, értelmezni, tenni és gyakorolni! Szépen beszél képekben a magyar nyelv: Ki mint veti ágyát… ugye mindenki ismeri ezt a közmondást. Mottónk továbbra is a régi:

A fiatalság nem életkorhoz kötött,

hanem addig tart, amíg megőrzöd!

Szél János

Herkules Meridián Központ

Kelebia